Mitä on osteopatia?

Mitä on osteopatia?

Mitä on osteopatia?
Osteopatia on Valviran hyväksymä hoitomuoto, jonka tarkoituksena ei ole pelkästään hoitaa oiretta, vaan etsiä ongelman todellinen aiheuttaja. Hoidettavaksi ei tarvitse tulla pelkästään akuutin tai kroonisen kivun takia vaan voidaan tehdä myös tarkastus, minkä avulla saadaan ennaltaehkäistyä mahdollisia tulevia vaivoja.

Osteopatia perustuu ajatukseen kehon omasta parantavasta voimasta eli niin kutsutusta itseohjautumisen periaatteesta. Opin mukaan jokaisen keho tavoittelee terveyttä ja hakeutuu häiriön jälkeen takaisin tasapainoon. Osteopaatti huomioi ongelman, mutta etsii ensisijaisesti terveyden. Tällä tavalla on helpompi tunnistaa ongelman aiheuttaja. Kehossa, jossa on kipuja, on myös terveyttä. Kipu on vain osoitus siitä, että keho on kohdannut ongelman, johon se ei enää pysty omin voimin vaikuttamaan ja tarvitsee näin ollen apua. Isoissa kärsimyksissä olevan asiakaan on ehkä siinä hetkessä erittäin vaikeaa ymmärtää koko käsitettä, mutta tämä ajattelu mahdollistaa sen, että osteopaatti tunnistaa mikä on syy ja seuraus.

Parhaimmillaan kehon kaikki osat ovat tasapainossa eli kehossa ei ole yhtään rajoitetta. On sitten kyse luuston, verenkierron, lihaksiston, hermoston, tasapainoelimistön, kalvojen, sisäelinten, lymfan jne. toiminnallisista häiriöistä tai epätasapainotiloista, niin parhaimmillaan osteopaatti pystyy vaikuttamaan mitä vaikeimpiinkin kohteisiin. On tärkeää ymmärtää, että me osteopaatit emme ole mitään taikureita ja meiltä ei saa odottaa yhden hoitokerran tekevän ”ihmeparannuksia”. On myös väärin ajatella osteopaatin hoitavan kaiken asiakkaan puolesta. Me tarvitsemme asiakkaan 100 % mukaan koko prosessiin. Joissain tapauksissa hyvän lopputuloksen saamiseksi saatetaan asiakkaalta tarvita jopa kokonaisvaltaista elämäntaparemonttia, jotta terveys pääsee valtaamaan koko kehon. Lepo, hyvät ruokailutottumukset, aktiivinen elämäntyyli ja henkinen hyvinvointi ovat yhtä tärkeitä kuin kehon huoltaminen paremman terveyden saavuttamisessa.

Miten osteopaatti pystyy vaikuttamaan niin moneen kehon eri osa-alueeseen?
Ensimmäiseksi pitää ymmärtää, että keho pystyy parantamaan ja tasapainottamaan itse itsensä. Konkreettisia esimerkkejä ovat kehon kyky hoitaa kuumetta ja haavoja tai väistää kipualuetta. Käytännössä asiakasta hoidettaessa pyrimme valjastamaan nämä kehon voimat, jolloin pystymme saamaan vaikutusta kehon syvempiin osiin ja niiden toimintoihin. Käytännössä, jos asiakas on jatkuvassa stressissä ja esimerkiksi lantio on mennyt epätasapainoon, stressi aiheuttaa tulehdustilan ja se jo yksinään vie koko kehon huomion yrittäessään parantaa itseään. Lantion epätasapainotila voi vaikuttaa esimerkiksi lymfajärjestelmään ja silloin kehon palautumiskyky heikkenee.

Osteopaatti tuntee ihmiskehon anatomian ja fysiologian hyvin ja sen takia ymmärrämme tietyn alueen jumituksen voivan aiheuttaa sellaisia häiriötä, joita asiakas ei itse osannut yhdistää nykytilaan tai voinut edes kuvitella, että niitä voisi hoitaa. Esimerkiksi pitkään jatkuneet niskavaivat voivat aiheuttaa huimausta, käsien puutumista, hartioiden jäykkyyttä ja jopa kilpirauhaseen voi tulla häiriötä hermotuksen kautta. Lopulta tämä kaikki voi edetä ”lumipalloefektin” lailla rintarankaan tai pidemmällekin. Rintarangan alueelta tulee hermotusta keuhkoihin ja sen alueen ongelmat voivat pienentää keuhkokapasiteettia tai aiheuttaa palleaan jännitteen, joka voi esimerkiksi alkaa ärsyttää vatsalaukun toimintaa.

Edellä mainitut olivat vain murto-osa mahdollisista esimerkeistä, joita voisin antaa. Yksinkertaisesti sanottuna jokaisella häiriöllä on aiheuttajansa ja pienelläkin osalla kehossa voi olla suora yhteys sellaiseen paikkaan, joka voi muuttaa tasapainoa tai toimintaa todella paljon. Millä tavalla tahansa ongelma näyttäytyy kehossasi, niin se on tullut sinne pitkän ajan tuloksena ja silloin pitääkin olettaa hoitokäyntien määrän olevan enemmän kuin yksi. Myös akuutisti kärsitty trauma vaatii useamman hoitokerran, koska harvoin yhden kerran ”poppaskonstit” toimivat. Voit kuitenkin olla varma, että osteopaattisi tekee kaikkensa auttaakseen juuri sinua ja hän tekee sen huomioiden koko kehon kokonaisuutena. Emme jää kiinni vain oireeseen, vaan etsimme syyn ja se jos mikä tekee hoitotuloksista pysyvämpiä.

Osteopaatti ymmärtää ja tuntee kehon kolminaisuuden eli keho, mieli ja henki. Toisin sanoen anatomian tuntemuksen lisäksi ymmärrämme ihmisen olevan paljon muutakin kuin vain luuta ja nahkaa. Alkuhaastattelussa ja -tutkimuksessa pyrimme selvittämään kyselemällä ja käsin tutkimalla koko asiakkaan tilanteen. Kun ymmärrys on syntynyt, teemme hoidon juuri sinun tarpeidesi mukaan ja huomioiden sen hetken tilanteen kokonaisvaltaisesti. Kun vaivan aiheuttaja poistuu, keho ryhtyy hoitamaan itse itseään. Keho tulee levollisemmaksi ja myös mieli rauhoittuu, kun keho pääsee tasapainoon.

Kenelle kaikille osteopatia sopii?

Osteopatia sopii kaikille ikään katsomatta. Sanonta menee, että lasta ei voi hoitaa kuin aikuista, mutta aikuista voi hoitaa kuin lasta. Perheen pienemmät tuodaan hoitoon yleensä silloin, kun huomataan jotain normaalista poikkeavaa tai pikkuinen itkee ilman selkeää syytä. Kehitys vauvasta varhaisnuoruuteen sisältää paljon eri vaiheita, joissa voi tulla ongelmia ja jo sen takia lapsi on hyvä tuoda tarkastettavaksi aina silloin tällöin. Nuoren kehon kyky tasapainottaa ja parantaa itseään on paljon parempi kuin aikuisella. Tämän takia traumat, jotka nuori kohtaa ”häviävät” nopeammin, mutta lapsena kärsitty trauma voi näyttäytyä vasta esim. vanhuusiän kynnyksellä, jos sitä ei ole hoidettu heti. Olet varmasti kuullut sanonnan: pisara pisaralta ämpäri täyttyy ja lopulta menee yli äyräiden. Olen kuullut monien asiakkaiden suusta, että kipu tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta, mutta totuus on, että se ei tule ilman syytä ja näissä tapauksissa kyseessä on ollut pidemmän ajan saatossa tullut ongelma.

Millaisella tyylillä osteopaatti tekee hoidon?
Meillä on käytössä todella monia tekniikoita, joista valita ja loppuviimein jokaisella osteopaatilla on omanlaisensa kädenjälki. Osteopatia yleisesti ottaen on todella pehmeää ja rentouttavaa. Kokeneet osteopaatit sanovatkin, että kaikki vaivat pitää pystyä hoitamaan ilman kipua ja mitään ei saa tehdä väkisin. Käytämme mm. raajoja vipuina, jolloin saamme mobilisoitua tiettyjä kehon alueita tai aktivoitua kehon toimintoja. Tämän lisäksi käytössämme on monia muita tekniikoita joilla saadaan muutettua luisten rakenteiden ja pehmytkudosten toiminta sekä tasapaino paremmaksi. Aikaisemmin sanoinkin, että keholla on kyky tasapainottaa ja parantaa itseään. Kun osteopaatti tekee työnsä hyvin huomioimalla koko kokonaisuuden, niin isot ongelmat muuttuvat pikkuhiljaa pienemmiksi. Lopulta joissain tapauksissa alkuperäinen ongelma menee lähes itsestään pois tai meidän ei tarvitse tehdä suuria ponnisteluja, jotta keho löytää paremman terveydentilan. Kuvainnollinen vertaus voisi olla, että lumipallo lähtee pyörimään korkealta vuorelta alas ja matkan varrella se kasvattaa kokoaan. Alhaalle tultuaan pallo kasvaa jo todella suureksi, minkä takia sitä olisi mahdotonta siirtää yksin pois tieltä. Silloin ihminen ryhtyy erilaisia keinoja käyttäen pienentämään sitä. Aurinko auttaa samaan aikaan sulattamalla sitä ja lopulta pallon koko on sen verran pienempi, että se on helppo siirtää pois.

Käsittelyssäni voi välillä tulla erilaisia tuntemuksia, mutta minkäänlaista epämukavuutta ei tule. Joskus voin viipyä pitkiäkin toveja paikallaan keskittymällä tiettyyn kehon osaan, esimerkiksi kalvoon, hermoon, nestekiertoihin jne. Lupaan kuitenkin aina tekeväni jotain edesauttaakseni sinua voimaan paremmin eli en vain tuhlaa aikaasi. Keho on herkkä ja joihinkin toimintoihin vaikuttamiseen vaaditaan erittäin herkkiä tekniikoita. Osteopatiassa hienointa on se, että opiskeltavaa riittäisi jopa toiseen elämään asti ja kehittyä voi loputtomiin. Sen lisäksi on paljon asioita, joita ei vieläkään ymmärretä tai edes tiedetä ihmisestä. Henkseleitä en siis paukuttele ikinä, vaan nöyränä jatkan eteenpäin unelmien ammatissani ja samalla muistan ruokkia intohimoani, jotta kehityn jatkuvasti.

Tässä muutamia esimerkkejä vaivoista, joita olen urani aikana hoitanut:

   • Migreeni
   • Huimaus
   • Puutumistilat
   • Traumat (leikkaus, kovat iskut, murtumat jne.)
   • Synnytyksen käynnistys (kyllä, luit oikein eli luonnollisin keinoin sekin on mahdollista tehdä).
   • Raskaaksi tulemisen vaikeus (Näissä tapauksissa lantio oli pahasti epätasapainossa ja sikiön oli käytännössä mahdotonta alkaa kehittyä kohdussa. Luonto kyllä tietää milloin raskaus on oikeasti mahdollista. Tässä tapauksessa hoidettiin aivan muuta oiretta, mutta hoitojen myötä selvisi, että raskaaksi tulemisessa oli ollut myös ongelmia)
   • Naisten kuukautiskivut
   • Nestekierron häiriöt
   • Palautumisongelmat
   • Uniongelmat
   • Stressi
   • Ärtynyt vatsa
   • Skolioosi
   • Hammasongelmat
   • Hengitysongelmat
   • Immuunipuolustuksen parantaminen
   • Kilpirauhasen vajaatoiminta
   • Luuston ja lihaksiston jumi- ja kiputilat, liikkuvuusongelmat, epätasapainotilat ja muut häiriöt
   • Selkärangan pullistumat
   • Silmän karsastus
   • Lapsen kasvuhäiriöt, itkuisuus, koliikki ja kasvukivut


Ihmisten lisäksi hoidan myös hevosia ja koiria


Toivottavasti tämä teksti selvensi sinulle jotain osteopatiasta. Siitä on suorastaan mahdotonta kertoa yhdellä lauseella ja nytkin olisi voinut kertoa paljon laajemmin. Toivon kuitenkin kiinnostuksesi heränneen osteopatiaa kohtaan ja mahdollisesti sinulle tuli halu päästä kokeilemaan hoitoa. Olet lämpimästi tervetullut paikan päälle ottamaan selvää oman terveytesi tilasta.

Vähän vielä sekoittaakseni päätäsi, lisäsin alle osteopatian perustajan A. T. Stillin selostuksen aiheesta:

”That science which consists of such exact, exhaustive, and verifiable knowledge of the structure and function of the human mechanism, anatomical, physiological and psychological, including the chemistry and physics of its known elements, as has made discoverable certain organic laws and remedial resources, within the body itself, by which nature under the scientific treatment peculiar to osteopathic practice, apart from all ordinary methods of extraneous, artificial, or medicinal stimulation, and in harmonious accord with its own mechanical principles, molecular activities, and metabolic processes, may recover from displacements, disorganizations, derangements, and consequent disease, and regained its normal equilibrium of form and function in health and strength.”

Andrew Taylor Still

Lisätietoa löytyy Suomen Osteopaattiliiton nettisivuilta osoitteesta:  https://osteopaattiliitto.fi/

Käy myös tutustumassa Osteopaattien lehteen: https://osteopaattiliitto.fi/nordic-osteopathic-journal/